Je muziek delen op internet, wie wil dat nou niet? De muziekindustrie natuurlijk. De Amerikaanse belangenbehartiger RIAA lijkt de strijd tegen muzieksites als Pandora en Muxtape te hebben opgevoerd. Onder dwang van de RIAA verleent Pandora geen toegang meer aan luisteraars van buiten de Verenigde Staten. En Muxtape? Bang voor schadeclaims ging die website deze week doodleuk op zwart. Maar is de muziekindustrie wel echt aan de winnende hand?
“Muxtape will be unavailable for a brief period while we sort out a problem with the RIAA”, zo luidt het enige tekstje op de verder maagdelijk witte homepage van Muxtape.com. Ter illustratie hebben de beheerders een teruggespoeld cassettebandje afgebeeld. Is dit het einde van Muxtape? Als het aan de RIAA ligt wel, want die wil alle grote sites aanpakken die niet netjes royalty’s afdragen aan de bij haar aangesloten platenmaatschappijen.
Tegenhangers als Imeem en Deezer ontspringen de dans, want zij betalen netjes voor de muziek die ze aanbieden. Toch is dat heel veel gevraagd, want de kosten rijzen de pan uit. De grote site Pandora beklaagt zich er publiekelijk over dat de kosten onevenredig drukken op het eigen businessmodel. Beter gezegd: er blijft bijna geen businessmodel meer over.
De druk van RIAA heeft ook al tot eigen inperkingen geleid. “We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Pandora for listeners located outside of the U.S.”, schrijft Pandora-oprichter Tim Westergren. “We will continue to work diligently to realize the vision of a truly global Pandora, but for the time being we are required to restrict its use. We are very sad to have to do this, but there is no other alternative.”
Natuurlijk moeten er rechten worden betaald over muziek. Toch is dit wapengekletter van de RIAA buiten proporties. De muziekindustrie heeft internet keihard nodig om liefhebbers te prikkelen haar muziek te kopen. Sharingsites spelen juist een grote rol bij de informatiebehoefte van muziekfans. Ze simpelweg verbieden zal niet werken, want er staan altijd nieuwe initiatieven op (na Napster kwam Kazaa, en vele andere sites volgden).
De muziekbranche moet gaan zoeken naar nieuwe manieren om online geld te verdienen – zo nodig in samenwerking met sharingsites. Zo sloot Last.fm een samenwerking met platenmaatschappijen, waardoor beide partijen delen in de opbrengst van via Last.fm verkochte albums. Dat klinkt al een stuk constructiever.
Soms is het ook gewoon een kwestie van boerenslimheid. Zo meldt Bright dat nieuwkomer 8Tracks “een handige manier (heeft) gevonden om de torenhoge licentiekosten voor muziekdiensten, die ook Pandora plagen, te minderen: je ziet van 8Tracks-playlists niet meteen alle liedjes.”
Voorlopig zullen we nog wel vaker spierballentaal van de RIAA horen. Het klinkt als een dinosaurus die zich nog één keer opricht voordat hij definitief bezwijkt en uitsterft. Natuurlijk, in de strijd om muziek en geld zal altijd het geld zegevieren. Voor niks gaat immers de zon op. Tegelijkertijd staat muziek voor vrijheid – het zal altijd weten te ontsnappen naar nieuwe werelden, waarin we onze voorliefde delen via sites als Muxtape en Pandora.